Te weinig opslagruimte?

Heb je een smartphone van het werk met 'slechts' 16 GB opslag? Dan heb je standaard 8GB vrij, de rest is ingenomen is door je besturingssysteem. Tegenwoordig worden de apps alsmaar groter, het kan dus voorkomen dat jij de melding krijgt dat je geheugen vol zit.

Hoe los je dat op?

 1. Installeer Files en laat dit programma ruimte vrijmaken op je smartphone

 2. Zorg dat je foto's in de cloud staan en wis de foto's op je apparaat via Google Foto's

 3. Schaf een SD-kaartje om je bestanden op te zetten. Sommige apps ondersteunen opslaan van gegevens op de SD-kaart en kan je terugvinden in de instellingen van de app zelf (bv. spotify, maps, camera, ...)

 4. Het volgende kan je toestel vertragen!
  Wil je ook apps op je SD-kaartje zetten dan moet je het formatteren als intern geheugen, daarna zal je je apps naar je SD kaart kunnen verplaatsen (bij sommige smartphones kan dit zonder het geheugen te adopteren). Dit zal je toestel wel vertragen, SD-kaartjes zijn minder snel dan het interne geheugen van je smartphone zelf.
  Hoe? Je krijgt deze vraag wanneer je het geheugenkaartje de eerste keer in je smartphone stopt.
  Als je je SD-kaart al in gebruik hebt als externe opslag kun je dit achteraf wijzigen naar intern geheugen. Al je data zal dan wel overschreven worden.
  Hoe? Ga naar Instellingen, 'Opslag', kies je geheugenkaartje en tik op ⋮, 'Instellingen voor opslag', 'Formatteren als intern'.