QR-codes

Wat?

QR staat voor Quick Response. Een QR-code is een tweedimensionale streepjescode. Je kan veel informatie kwijt achter een QR-code (naam, adres, organisatie, functie, telefoonnummer, website, sociale media...).

QR-codes zijn hier, in tegenstelling tot in Azië, nog niet zo populair. In de toekomst zal daar waarschijnlijk wel verandering in komen. Google Lens, de slimme camera van Google, is al een tijdje aanwezig in de camera app van heel wat android toestellen. Maar ook via de Google Assistent op je smartphone kan je Google lens gebruiken.

Hoe

iPhone

Open je camera app en breng de QR-code in beeld. Bovenaan je scherm zal een balk verschijnen waar je op moet tikken om de link te openen.

Android

Via je camera app

Bij recente toestellen moet je enkel je camera op de QR-code richten om de link zichtbaar te maken. Geen link? Zoek dan naar het logo van Google lens, of schakel het in via de instellingen van je camera app. Bij Samsung en Huawei toestellen vind je Google Lens niet terug in je camera.

Via de Google Assistent

  1. Hou je thuisknop even in of swipe van onder schuin naar het midden van je scherm

  2. Tik op Google Lens

Via je browser

De Google Assistent is ook aanwezig in je internet browser. Open Chrome (of een andere browser), surf naar www.google.be en tik op Google Assistent

Met Microsoft launcher

Op een android telefoon kan je kiezen voor verschillende Launchers. Kies je voor de Microsoft Launcher, dan krijg je er een zoekbalk bij met een QR- en barcode scanner.

Via de Samsung browser

Een alternatieve manier om een QR code te scannen met een Samsung smartphone is via Samsung Internet:

  1. Open de Internet browser van Samsung en tik onderaan op het hamburgermenu

  2. Tik op 'Instellingen'

  3. Selecteer 'Nuttige functies'

  4. Schakel QR-codescanner in

  5. Wanneer je nu in de browser op de adresbalk tikt, zie je een QR-code staan waarmee je kan scannen

1.

2.

3.

4.

5.

Je contactgegevens delen met een QR-code

Om je contactgegevens te delen via een QR-code heb je een landingspagina nodig. Je kan hiervoor beroep doen op diensten als QR Code Generator.

Maar je kan ook zelf aan de slag met Google Sites. Met Google Sites kun je je eigen website maken (deze website is ook gemaakt met Google Sites). Wanneer je een website gemaakt hebt, kan je een QR code van je gepubliceerde site genereren. Dit kan je ook doen met QR Code Generator (hier heb je wat mogelijkheden om je QR code op te smukken) of met Quick QR Code Generator. Een groot voordeel van Google Sites ten opzichte van aanbieders van QR-code landingspagina's is dat je een grotere vrijheid hebt naar invulling toe. Je kan je pagina op Google Sites steeds aanpassen zonder dat je je QR-code moet veranderen. Je gemaakte site wordt opgeslagen in je Google Drive.

Je kan volgen hoe vaak jouw site bezocht wordt met Google Analytics. Volg daarvoor deze handleiding.