Nova Launcher

Wat?

De meeste smartphonefabrikanten maken hun eigen versie van android, maar de keuzes van de fabrikant zijn misschien niet de keuzes die jij wil maken. Gelukkig kan je met een android toestel het heft in eigen handen nemen door een andere Launcher te installeren.

Ik gebruik al enkele jaren Nova Launcher.

Hoe?

Installatie

Je hebt een gratis versie en een betalende versie - op moment van schrijven kost die laatste éénmalig € 5,25 en dat is z'n geld meer dan waard. Betaal je liever niet de prijs van een broodje en een drankje voor software die je smartphone ontzettend gebruiksvriendelijk maakt en je dagelijks tijd en ergernis bespaart? Dan kan je aan de slag met de gratis versie en wachten op de jaarlijkse aanbieding - Nova Launcher wordt jaarlijks (vaak rond december) voor beperkte tijd aangeboden voor +- € 0,50, ik zal dit proberen opvolgen en melden in deze groep.

 1. Download Nova Launcher

 2. Wanneer je na het downloaden op de hometoets tikt (Functietoetsen) of het home gebaar gebruikt krijg je de vraag om een andere startoptie of launcher te selecteren. Kies hier voor Nova Launcher (geen paniek, je stock launcher blijft gewoon op je toestel staan, je kan altijd terugkeren als Nova je niet bevalt).

 3. Als je Nova launcher al eens gebruikt hebt kan je nu je back-up selecteren - dat is erg handig, als je van smartphone verandert heb je meteen je vertrouwde startscherm met al je instellingen en widgets terug. Gebruik je Nova voor het eerst, tik dan op 'volgende'.

Opmerking: Heb je een Huawei of Honor smartphone? Deze fabrikant maakt het je iets lastiger. Kijk hier voor een handleiding.

Voila, je hebt nu een andere launcher op je smartphone geïnstalleerd. Als je moet bekomen van de spanning kan je je smartphone even wegleggen en iets anders doen.

Instellingen

Bekomen? Dan kan je nu aan de slag met de instellingen van Nova. Dat zijn er behoorlijk wat, maar laat je er niet door afschrikken, je hoeft heus niet alles aan te passen, enkel wat jij belangrijk of handig vindt. Om naar de instellingen te gaan houd je even een vinger op een lege plek van je startscherm en kies je voor 'Instellingen'.

Heb je al heel wat tijd gestoken in je vorige bureaublad, dan loont het de moeite om te kijken of je deze lay-out kan importeren in Nova. Tik op 'Back-up & importeren'.

Lukt het importeren niet of wil je met een schone lei beginnen? Open dan de eerste instelling: 'Bureaublad'.


Instellingenmenu Nova Launcher

Layout importeren

Dock

Het belangrijkste onderdeel van het bureaublad is in mijn ogen je Dock. Ik zou daar dan ook mee beginnen. Zelf koos ik voor 3 dockpagina's en 5 pictogrammen. Eens je dit aangepast hebt keer je terug naar je startscherm. Je kan nu aan de slag gaan met het inrichten van je dock: open je Applicatielade en sleep apps in je dock. Welke apps je daar plaatst is jouw keuze. Het mooie aan Nova is dat deze keuze (bij de betaalde versie) niet eens zo eliminerend is als bij andere launchers, maar daarover dadelijk meer. Mijn keuze voor de centrale dock-pagina zie je hieronder: Telefoon, WhatsApp, Camera, browser en G-mail. Je kan ervoor kiezen om het icoontje van je applicatielade centraal in je dock te laten staan, maar je kan dat ook verwijderen en vervangen door een veeggebaar. Deze instelling vind je onder 'Applicatielade' in je Nova instellingen.

Dock openen door omhoog te vegen

Verborgen mappen

Waarom is de keuze van de apps in je dock nu minder eliminerend in Nova Launcher? Omdat je (in de betalende versie) een verborgen map kan aanmaken onder de apps in je dock. Ter illustratie: Als ik gewoon op het WhatsApp icoon in mijn dock tik dan start WhatsApp. Dit gebeurt er echter als ik omhoog veeg over het WhatsApp icoon.

Hoe stel je dit in? Eerst moet je een map maken. Dat kan op 2 manieren met Nova Launcher:

 1. Hou je vinger even op een lege plek op het startscherm en kies voor 'Widgets'

 2. vervolgens kies je uit je widgetlijst onder Nova Launcher voor 'Apps of map'

 3. houd het vast en sleep het naar je dock of startscherm, nu kan je de apps kiezen die je in deze map wil (het aantal is niet gelimiteerd, je kan later nog altijd apps bijvoegen)

 4. als je klaar bent tik je op 'Map maken', vervolgens kan je de map even vasthouden en op 'bewerken' tikken om de map een naam te geven

 5. als je Nova Launcher Prime hebt kan je hier kiezen voor 'Veeg om map te openen'.

De standaard manier op een map te maken: je veegt een app op een andere app, zo heb je ook een map.

Behalve een map openen kan je in Prime ook andere functies geven aan je veegbewegingen. Als ik over Gmail veeg bijvoorbeeld dan opent mijn agenda. Als ik over de telefoon veeg dan opent de app 112, veeg ik over mijn camera app dan start Google Foto's. Je stelt deze in door een app op je startscherm even vast te houden, 'Bewerken' kiezen, 'Veegactie' kiezen.

2
4.
5.

Ladegroepen

Een andere handige optie in Nova is het aanmaken van mappen in je applicatielade. Dat kan nuttig zijn als je veel apps hebt. Deze optie vind je trouwens ook in andere launchers terug, bijvoorbeeld bij Samsung.

Ga naar de instellingen van Nova Launcher en kies voor 'Applicatielade', scroll naar beneden, onder 'Apps' vind je 'Ladegroepen' terug. Hier heb je twee tabbladen: 'Tabs' en 'Mappen'. Tik onder 'Mappen' op het plusteken en geef je map een titel. Laat 'Houd apps in het hoofd app tabblad' afgevinkt. Je eerste map is aangemaakt, nu kan je op het pennetje tikken en 'Apps selecteren'. Je mappen zullen in je applicatielade staan.

Persoonlijk maak ik niet zoveel gebruik van de applicatielade. Ik gebruik de Zoekwidget om apps te starten die niet op mijn startscherm staan.

Gebaren

Wat ik wel veel gebruik zijn 'Gebaren', deze stel je in bij 'Gebaren en invoer'.

Je ziet dat 'applicatielade' hier bij het 'Veeg omhoog' gebaar staat. De standaard veeginstelling zat in de weg met bij de veeggebaren van de apps in mijn dock. Deze veeggebaren kan je overal op je startscherm doen.

Back-up

Klaar met je instellingen? Vergeet dan geen back-up te maken op je Google Drive.

 1. Kies voor 'Back-up'

 2. Kies 'Delen'

 3. Kies 'Opslaan in Drive'

 4. Als je nog geen maps voor Back-ups hebt kan je die nu aanmaken. Tik tenslotte op 'Opslaan'1

2

3

4