Launcher

Wat?

De launcher van je smartphone is het belangrijkste onderdeel van de gebruikersomgeving. De launcher helpt jou bij het inrichten van je startschermen.

De startschermen van je smartphone zijn meer dan enkel uiterlijke schijn. Een praktisch ingericht startscherm kan je heel wat tijd besparen. En als het naast praktisch ook nog elegant is, dan is dat mooi meegenomen.

Hoe?

Om de launcher van jouw telefoon aan te passen, hou je je vinger even op een lege plek van je startscherm tot je een menu krijgt en dan tik je op instellingen. Hier vind je terug wat je allemaal kan aanpassen. Van de meeste stock launchers (de launcher die standaard op je smartphone zit) is dit instellingenmenu heel beperkt. Het meest hinderlijke aan veel stock launchers vind ik dat nieuwe apps aan je startscherm worden toegevoegd, wat al snel rommelig wordt. Dit kan je gelukkig aanpassen, zie Het startscherm

Welke launchers zijn er?

Als de stock launcher van je smartphone je niet bevalt (je wil bvb. meer customisatie), dan kun je in de playstore heel wat andere launchers vinden. Ben je fan van Microsoft? Dan moet je de Microsoft Launcher eens proberen, deze integreert heel wat Microsoft apps en werkt samen met je Windows 10 pc.

Als je houdt van customisatie ben je beter af met Nova Launcher. De basis versie is gratis, voor de prime versie moet je € 5,25 ophoesten. Dat is z'n geld dubbel en dik waard, want je laucher gebruik je voortdurend en is bepalend voor je gebruikservaring. Na aankoop is de app trouwens beschikbaar in je Gezinsbibliotheek, dus je gezinsleden profiteren mee.

Een groot voordeel van Nova is dat je een backup kan maken van je startscherm naar je cloudopslag. De prime versie van Nova Launcher geeft je de mogelijkheid om met gebaren allerhande acties te gaan uitvoeren. Zo heb ik bijvoorbeeld onder WhatsApp een map verborgen met daarin WhatsApp Business, Twitter, Facebook, IFTTT... Die map komt tevoorschijn als ik over het pictogram van WhatsApp veeg. Als ik dubbel tik op mijn startscherm, start mijn betaalapp, veeg ik met twee vingers omhoog dan opent Spotify, veeg ik over de Camera app dan opent Google Foto's etc. Hiernaast zie je mijn startscherm nadat ik over WhatsApp geveegd heb.

Het 'Icon Pack' dat ik in dit voorbeeld gebruik is Whicons. De zoekbalk onderaan is van Brave.

Verborgen map in Dock onder WhatsApp

Wil je eens zien hoe extreem een launcher het uiterlijk van je smartphone kan veranderen? Download dan AIO launcher. Met een andere launcher uit te proberen kan je weinig mis doen. Als hij niet bevalt, kun je hem gewoon weer verwijderen en zit je vanzelf terug op je stock launcher.

Iconen

Sommige stock launchers, en bijna alle launchers die je in de Play Store vindt bieden de mogelijkheid om je iconen te passen. Daarvoor download je eerst een Icon Pack. Probeer Whicons eens, naast icoontjes zitten er ook achtergronden in voor je startscherm.

Tip: wanneer je op Chrome bent ingelogd met je Google account, kan je ook vanaf je pc apps op je telefoon installeren.

Whicons iconen