Functietoetsen of gebaren

Wat?

Met de functietoetsen navigeer je doorheen je toestel.

Hoe?

Tot android 9

Tot android 9 heb je meestal drie functietoetsen/navigatieknoppen op het startscherm van je android toestel (sommige toestellen hebben er 4). Je functietoetsen staan onder je dock.

Het driehoekje is de terugtoets, hiermee ga je terug naar een vorig scherm of sluit je een toepassing. Het cirkeltje is de hometoets, hiermee keer je terug naar je hoofd startscherm. Als je de hometoets even inhoudt start de Google Assistent op. Het vierkantje is de multitask-toets, hiermee krijg je een overzicht van je meest recent geopende apps (je kan deze recente apps hier ook sluiten, maar dat doe je enkel als je problemen ervaart met een app). Dubbeltik je op het vierkantje, dan wissel je snel tussen je 2 meest recente apps. Met de multitask-toets kan je ook je scherm gaan splitsen (om te multitasken) door één geopende app naar boven te slepen en vervolgens een tweede geopende app eronder te selecteren (t/m android 8). Vanaf android 9 tik je hiervoor op ⋮

Op sommige smartphones kun je zelf extra functies toewijzen aan je functietoetsen.

Heb je die mogelijkheid niet op jouw smartphone? Dan kan je hetzelfde en meer doen via een app zoals Button Mapper.


Android 10

De functietoetsen zijn bij android 10 vervangen door gebaren.

Alhoewel je nog steeds de mogelijkheid hebt om de vertrouwde Functietoetsen opnieuw tevoorschijn te halen, zet Google volledig in op navigatiegebaren. Het is misschien even wennen, maar zodra je het gewoon bent wil je niet meer terug naar de oude knoppen.

Meer weten?

Hier lees je meer over het navigeren op je android smartphone.