Het startscherm

Wat?

Het startscherm van je smartphone verschilt niet zoveel van het startscherm van je pc. Je kan er je meest gebruikte apps een plaats geven en widgets plaatsen. Je kan zoveel startschermen gebruiken als je wil, maar normaal gezien heb je aan 3-4 schermen voldoende. Zelf heb ik er drie. Het middelste scherm (thuisscherm) geeft de tijd, het weer en mijn agenda weer, het linker scherm een overzicht van mijn notities (werk én privé) en op mijn rechter scherm staan mijn klantenkaarten.

Hoe?

Je 'opent' een nieuw startscherm door je vinger even op een lege plek van je thuisscherm te houden en dan naar rechts te bladeren tot je een leeg scherm met een + ziet. Druk op de + en je hebt een nieuw startscherm. Je keert altijd terug naar je thuisscherm door op de homeknop te drukken (dat cirkeltje onderaan je scherm). Keer je niet naar je thuisscherm terug met de homeknop? Dan heb je per ongeluk van een ander scherm je thuisscherm gemaakt. Hou je vinger even op een lege plek op je startscherm en zet het huisje terug bij het juiste scherm.

Bij de meeste smartphones worden nieuwe apps standaard op je startscherm gezet Erg vervelend als je dat graag netjes en overzichtelijk houdt. Dit kan je gelukkig wel uitzetten:

Tot en met android 7:

  1. Open de Play Store op je android-toestel;

  2. Kies in het linkermenu voor de optie ‘Instellingen’;

  3. Bovenaan vind je vervolgens ‘Pictogram toevoegen aan startscherm’. Deze optie dien je uit te zetten.

Vanaf android 8:

  1. Hou je vinger even op een lege plek op je startscherm en kies 'Instellingen'

  2. Hier schakel je de optie uit om pictogrammen toe te voegen aan het startscherm

De apps die al op je startscherm(en) staan kan je gewoon verwijderen. Dit verwijdert de app niet, die blijft gewoon in je applicatielade staan.