Authenticatie in 2 stappen

Wat?

Met 2 factor authenticatie (of authenticatie in 2 stappen) voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. Op die manier kan iemand die het wachtwoord van je account te weten is gekomen toch niet inloggen zonder je telefoon of beveiligingssleutel.

Hoe?

Belangrijkste accounts waarvoor je 2FA zou moeten inschakelen:

Google

Facebook

WhatsApp (zeker voor je werk account)

Twitter

Microsoft

2FA kan met prompts op je smartphone, met een smsje (minder veilig), met een authenticator app zoals Authy (deze gebruik ik zelf), Google authenticator, Microsoft authenticator, FreeOTP of met een fysieke usb/bluetooth sleutel. Je kan ook je smartphone als fysieke bluetooth sleutel gebruiken (voorlopig werkt dit enkel nog maar met je Google account). Ga om die optie te activeren naar myaccount.google.com/security, navigeer naar tweestapsverificatie, en kies de beveiligingssleutel-optie. Hier zie je meteen of je een compatibele smartphone hebt, en kan je die toevoegen.

Wanneer je 2FA inschakelt, vergeet dan ook niet om je back-upcodes te genereren en veilig op te slaan, zo vermijd je problemen wanneer je om de een of andere reden je OTP (one-time password) of prompt niet kan ontvangen. Zie ook Wachtwoord Google vergeten?