Batterij

Wat?

De batterij is een heikel punt van de smartphone. Waar je met een eenvoudige gsm gemakkelijk een week verder kan vooraleer je de batterij moet opladen, doe je met de meeste smartphones niet langer dan een dag. Dat heeft voornamelijk met de dataverbindingen (4g) en het grote scherm te maken. Je kan zelf wel enkele stappen ondernemen om batterij te sparen.

Hoe?

Vliegtuigmodus

Je telefoon ‘s nachts in vliegtuigmodus zetten (= uitschakelen van alle draadloze functies). Een gemiddelde smartphone verbruikt al snel 7% tot 10% op een nacht zonder dat jij er iets mee doet. Vliegtuigmodus vind je in je Snelle instellingen. Als alternatief kan je er ook voor kiezen om je smartphone 's nachts op te laden, dan heb je 's morgens een volle batterij

Het scherm

Verlaag in het menu 'weergave' de slaapstand van je scherm (bijvoorbeeld 20 seconden) en zet aanpasbare helderheid aan, zo zal je scherm (toch de grootste slokop) minder verbruiken

Kies voor een zwarte achtergrond en voor een donker thema voor je toestel en apps. Donkere kleuren verbruiken veel minder energie dan lichte kleuren.

Light apps

Social media apps verbruiken vrij veel energie. Overweeg om light apps te installeren.

Voorkeursnetwerk

Als je geen nood hebt aan een snelle mobiele dataverbinding, bijvoorbeeld wanneer je op de Wi-Fi zit, kan je je voorkeursnetwerk wijzigen naar 'enkel 2g', dat verbruikt veel minder energie dan 2g/3g/4g (Automatisch).

Ja, zelfs als je 4g niet actief gebruikt blijft het je batterij leegtrekken. Dat ligt niet enkel aan de 4g - je kan bij je voorkeursnetwerk namelijk niet kiezen om enkel 4g te gebruiken - maar ook aan het constant in verbinding blijven met zowel het 2g, 3g als het 4g netwerk.

Als je je voorkeursnetwerk op 2g (of 3g als je die mogelijkheid hebt) laat staan doe je, afhankelijk van de beschikbaarheid van het 4g netwerk in jouw buurt, tot wel dubbel zo lang met een volle batterij. Voor ik het voorkeursnetwerk van mijn mobiele data op 2g zette moest ik mijn smartphone elke dag opladen, nu doe ik meer dan 2 volle dagen met 1 laadbeurt.

Bonus: op deze manier verdubbel je niet enkel je batterijduur, maar ook de levensduur van je batterij: Je batterij gaat namelijk maar een beperkt aantal laadcycli mee (tussen de 500 en de 1.500 ladingen, afhankelijk van hoe zorgzaam je met je toestel omspringt).

Hoe verander ik mijn voorkeursnetwerk?

 • Open de instellingen van je apparaat

 • Tik op Netwerken en internet Mobiel netwerk

 • Verander je voorkeursnetwerk naar 2G

Heb je dual sim, doe dit dan voor beide simkaarten.

Je kan een snelkoppeling naar deze instelling maken zodat je snel kan schakelen wanneer je toch je 4g nodig hebt:

 • Via een app

 • Als je Nova Launcher gebruikt kun je via widgets een snelkoppeling naar deze instelling maken:

  • Hou je vinger even op een lege plek op je scherm en selecteer 'Widgets'

  • Houd 'Activiteiten' vast met je vinger en sleep de widget naar een vrije plek op je startscherm

  • Scroll vervolgens naar beneden tot je 'Network operators' of 'Telefoonservices' ziet staan en tik erop

  • Selecteer 'Network settings' of 'Netwerkinstellingen'

  • Klaar