Android 11
Wat?
Google komt jaarlijks me een grote update van haar besturingssysteem. Dit jaar (2020) is het de beurt aan android 11. Deze versie werd op dinsdag 9 september uitgerold naar smartphones van Google (Pixel 2,3,4), OnePlus (8), Xiaomi (Mi 10 , OPPO (X2, Reno3) en Realme (X50).
Hoe?
Je krijgt een melding wanneer er een versie-update beschikbaar is. Je kan dit ook zelf controleren.
Wat is er nieuw?
Gesprekken
Je conversaties managen
Bekijk, beantwoord en controleer je gesprekken uit verschillende apps op 1 plek in je Notificatiebalk. De app in kwestie moet dit wel ondersteunen (Signal ondersteunt bijvoorbeeld niet alle gespreksfuncties). Je moet per app nog activeren dat het gedeelte voor gesprekken gebruikt wordt.
Je kan hier prioritaire gesprekken/contactpersonen selecteren die ook op je lockscreen zullen verschijnen zodat je ze zeker niet over het hoofd ziet.
Bubbles
Je kan bepaalde conversaties pinnen zodat ze altijd boven andere apps en schermen zichtbaar zijn 'als een bubbel'. Op die manier kan je verder doen waarmee je bezig bent en toch de conversatie levend houden.
Lees meer: android 11 conversaties
Inhoud vastleggen en delen
Schermrecorder
Sommige fabrikanten hadden dit al zelf voorzien, maar nu zit de screenrecorder ingebakken in android 11.
Als je hier gebruik van wilt maken, voeg de tegel dan toe aan je Snelle instellingen
https://www.android.com/android-11/#a11-content-capture
Screenshot
Screenshot is uit het powermenu verdwenen. Screenshot is verplaatst naar het multitask menu. Een nadeel hiervan is dat je zo geen screenshot van je startscherm of van het multitask menu zelf kan maken.
Je kan wel nog steeds screenshots maken met power + volume lager. Dat is niet zo handig, zeker niet wanneer je je toestel met 1 hand bedient. Als alternatief kan je je Google Assistent vragen om een screenshot te maken. Pas daarvoor de nodige instellingen aan en herstart om ze toe te passen.
Lees meer: inhoud vastleggen op android 11
Voorspellende tools
Smart reply
Met smart reply krijg je antwoordsuggesties op basis van je conversaties. Dit werkt (voorlopig) echter enkel als je toestel op Engels staat ingesteld.
App suggesties
Je kan je Dock vervangen door app suggesties. Hier zullen dan de apps komen te staan waarvan Google denkt dat je ze op dat moment van de dag nodig hebt. Je kan apps pinnen die je altijd in je Dock wil hebben staan. Je kan de suggesties ook bovenaan je Applicatielade plaatsen.
Je activeert dit via je launcher instellingen. Je kan bepaalde apps uitsluiten.
Lees meer: voorspellende tools
Bediening
Je verbonden apparaten
Voortaan kan je al je slimme apparaten bedienen vanuit het powermenu. Hou hiervoor de powerknop even ingedrukt. Wanneer je een slim slot, een slimme stofzuiger, slimme lampen... hebt zullen die hier zichtbaar zijn (mijn huis is zo slim nog niet 😉).
Mediabediening
Schakel snel tussen je apparaten om je media af te spelen, en schakel tussen je mediabronnen, allemaal vanuit de Notificatiebalk
Lees meer: android 11 bediening

Privacy en veiligheid
Eenmalige toestemming
Je kan bepaalde rechten voor een app eenmalig toestaan. De app zal de volgende keer dat je die gebruikt opnieuw om toestemming moeten vragen.
Auto reset van ongebruikte apps
Android zal de rechten van apps die je niet meer gebruikt automatisch uitschakelen. Zo hebben ze geen toegang meer tot je data.
Lees meer: android 11 privacy en veiligheid