Android 11

Wat?

Google komt jaarlijks me een grote update van haar besturingssysteem. Dit jaar (2020) is het de beurt aan android 11. Deze versie werd op dinsdag 9 september uitgerold naar smartphones van Google (Pixel 2,3,4), OnePlus (8), Xiaomi (Mi 10 , OPPO (X2, Reno3) en Realme (X50).

Hoe?

Je krijgt een melding wanneer er een versie-update beschikbaar is. Je kan dit ook zelf controleren.

Wat is er nieuw?

Gesprekken

Je conversaties managen

Bekijk, beantwoord en controleer je gesprekken uit verschillende apps op 1 plek in je Notificatiebalk. De app in kwestie moet dit wel ondersteunen (Signal ondersteunt bijvoorbeeld niet alle gespreksfuncties). Je moet per app nog activeren dat het gedeelte voor gesprekken gebruikt wordt.

Je kan hier prioritaire gesprekken/contactpersonen selecteren die ook op je lockscreen zullen verschijnen zodat je ze zeker niet over het hoofd ziet.

Bubbles

Je kan bepaalde conversaties pinnen zodat ze altijd boven andere apps en schermen zichtbaar zijn 'als een bubbel'. Op die manier kan je verder doen waarmee je bezig bent en toch de conversatie levend houden.

Lees meer: android 11 conversaties

Inhoud vastleggen en delen

Schermrecorder

Sommige fabrikanten hadden dit al zelf voorzien, maar nu zit de screenrecorder ingebakken in android 11.

Als je hier gebruik van wilt maken, voeg de tegel dan toe aan je Snelle instellingen

https://www.android.com/android-11/#a11-content-capture

Screenshot

Screenshot is uit het powermenu verdwenen. Screenshot is verplaatst naar het multitask menu. Een nadeel hiervan is dat je zo geen screenshot van je startscherm of van het multitask menu zelf kan maken.

Je kan wel nog steeds screenshots maken met power + volume lager. Dat is niet zo handig, zeker niet wanneer je je toestel met 1 hand bedient. Als alternatief kan je je Google Assistent vragen om een screenshot te maken. Pas daarvoor de nodige instellingen aan en herstart om ze toe te passen.

Lees meer: inhoud vastleggen op android 11

Voorspellende tools

Smart reply

Met smart reply krijg je antwoordsuggesties op basis van je conversaties. Dit werkt (voorlopig) echter enkel als je toestel op Engels staat ingesteld.

App suggesties

Je kan je Dock vervangen door app suggesties. Hier zullen dan de apps komen te staan waarvan Google denkt dat je ze op dat moment van de dag nodig hebt. Je kan apps pinnen die je altijd in je Dock wil hebben staan. Je kan de suggesties ook bovenaan je Applicatielade plaatsen.

Je activeert dit via je launcher instellingen. Je kan bepaalde apps uitsluiten.

Lees meer: voorspellende tools

Bediening

Je verbonden apparaten

Voortaan kan je al je slimme apparaten bedienen vanuit het powermenu. Hou hiervoor de powerknop even ingedrukt. Wanneer je een slim slot, een slimme stofzuiger, slimme lampen... hebt zullen die hier zichtbaar zijn (mijn huis is zo slim nog niet 😉).

Mediabediening

Schakel snel tussen je apparaten om je media af te spelen, en schakel tussen je mediabronnen, allemaal vanuit de Notificatiebalk

Lees meer: android 11 bediening

Privacy en veiligheid

Eenmalige toestemming

Je kan bepaalde rechten voor een app eenmalig toestaan. De app zal de volgende keer dat je die gebruikt opnieuw om toestemming moeten vragen.

Auto reset van ongebruikte apps

Android zal de rechten van apps die je niet meer gebruikt automatisch uitschakelen. Zo hebben ze geen toegang meer tot je data.

Lees meer: android 11 privacy en veiligheid