Wachtwoordmanager: Bitwarden

Gebruik jij altijd hetzelfde wachtwoord als je ergens een account aanmaakt? Of schrijf je je wachtwoorden op een papiertje of virtuele kladblok? Kan iemand die jou een beetje kent raden welk wachtwoord je gebruikt? Dan zijn je gegevens niet veilig!

Wat?

Een wachtwoordmanager helpt jou om sterke wachtwoorden te gebruiken voor al je accounts zonder dat je die allemaal moet onthouden.

Hoe?

Google heeft zelf een wachtwoordmanager: Chrome Smart Lock. Je moet dit niet gaan zoeken in de Play Store, Smart Lock is al aanwezig in je Chrome browser (zowel op pc als op je smartphone). Ben je voorlopig nog niet toe aan een nieuwe app en houd je de dingen liefst zo eenvoudig mogelijk, maak dan op z'n minst gebruik van Smart Lock om jouw wachtwoorden op te slaan. Activeer Smart Lock in je Chrome browser en laat Google zelf veilige wachtwoorden voor jou genereren en opslaan. Dit werkt echter niet voor app-wachtwoorden.

Wil je het grondiger aanpakken, dan is Bitwarden een goede optie. Er is een app voor zowel android als iPhone. Er is ook een Chrome extensie. Je kunt zonder problemen je wachtwoordgegevens van je vorige manager importeren: https://help.bitwarden.com/article/import-data/

Een uitgebreide review van Bitwarden.

Vergeet zeker Authenticatie in twee stappen (2FA) aan te zetten voor je wachtwoordmanager. Denk eraan om je herstelcode te printen/noteren voor het geval je je 2FA toestel verliest. Zelf gebruik ik Google Authenticator voor Bitwarden: https://help.bitwarden.com/article/setup-two-step-login/

Hieronder kan je zien hoe de Chrome extensie van Bitwarden werkt.