Signal

Wat?

Signal is het beste privacyvriendelijke alternatief voor WhatsApp. Je kan er versleutelde berichten mee versturen naar andere Signal-gebruikers en versleutelde telefoon- en videogesprekken mee voeren.

Je kan met Signal ook gewoon sms-berichten versturen. Dat kan van pas komen zolang niet al jouw contacten zijn overgestapt op Signal.

Ik maakte zelf onlangs de overstap van WhatsApp naar Signal voor mijn privégebruik.

Wat is er mis met WhatsApp?

Met WhatsApp op zich is niks mis, maar WhatsApp is eigendom van Facebook. Facebook is een commercieel bedrijf dat haar inkomsten vergaart uit gepersonaliseerde advertenties: Facebook kent jou door en door en verkoopt die kennis aan adverteerders.

WhatsApp werd in 2009 opgericht door Brian Acton en Jan Koum. Facebook kocht WhatsApp in 2014 voor 19 miljard dollar. Brian Acton was tegen reclame en wilde de privacy van de gebruikers respecteren. De leuze van WhatsApp was dan ook: "No ads, no games, no gimmicks".

Brian Acton, oprichter van WhatsApp, vertrok in 2017 toen Facebook baas Marc Zuckerberg groen licht gaf voor de implementatie van reclame in WhatsApp. Met het geld dat hij van Facebook kreeg stichtte hij de Signal-foundation, gericht op de ontwikkeling van open source privacy technologie die de vrijheid van expressie beschermt.

Ondertussen is Facebook klaar met het uitwerken van deze reclame, die in de status zal verschijnen. Reclame wordt het primaire verdienmodel van WhatsApp en de bedoeling is om bedrijven dichter bij de consument te brengen - de ontwikkeling van WhatsApp Business ligt ook in de lijn van deze ontwikkeling.

Kan Facebook jouw WhatsApp berichten lezen? Nee, op dit moment niet, jouw WhatsAppberichten zijn beveiligd met end-to-end encryptie. Facebook kan echter wel de metadata van jouw WhatsApp profiel en jouw activiteit op WhatsApp bekijken en opslaan: ze weten dus welk type smartphone/pc je hebt, kennen je IP-adres, weten hoe vaak en met wie je WhatsAppt en hebben de naam en het telefoonnummer van al jouw contacten. Binnenkort integreren ze trouwens Facebook, Instagram en WhatsApp om zo nog meer over jou en je contacten te weten te komen.

Signal weet bijna niets over jou, enkel het telefoonnummer waarmee je registreert en wanneer je inlogt op de server.

Vind je het niet ok dat jouw privacy verkocht wordt aan bedrijven? Dan is het misschien tijd om de toepassingen van Facebook (Facebook/Messenger, WhatsApp, Instagram) te vervangen door privacyvriendelijke alternatieven.

Hoe?

Hoe je Signal installeert en instelt kan je hier nalezen.

Signal met vaste lijn

Zoals bij WhatsApp Business kan je ook voor Signal je vaste lijn gebruiken. In plaats van de registratiecode via sms te ontvangen tik je (na een minuut wachten) op 'Bellen'. Je krijgt dan een telefonische oproep met jouw code.

2 Signal apps op je telefoon

Heb je 1 smartphone die je zowel privé als voor het werk gebruikt? Dan kan je Signal klonen, bijvoorbeeld met Shelter of Parallel Space, om signal met 2 telefoonnummers te gebruiken. De Signal app op je werk computer kan je dan activeren met het telefoonnummer van je werk.

Chat back-up

Net zoals WhatsApp kan Signal een back-up maken van je chats. Lees hier hoe je dat doet.

Andere functionaliteiten van Signal

Hier vind je een overzicht. Persoonlijk maak ik geregeld gebruik van 'Notitie aan mezelf'.