Blokada ad blocker voor android en iOS

Wat?

Geef je om je privacy? Blokkeer dan reclame en trackers, zowel in je browser als in je apps, met de gratis open source app Blokada.

Hoe?

Downloaden

De laatste versie voor iOS vind je hier.

Surf naar https://blokada.org/ en download de laatste versie voor android. Eens gedownload moet je de app zelf installeren Je zal een melding ontvangen van Blokada als je een update moet installeren - dat moet je zelf doen via de app.

Blokade vind je niet in Google Play en dat is een goede zaak in deze context: dat betekent namelijk dat Blokade effectief het verdienmodel van Google verstoort - Google verdient namelijk met het verkopen van jouw 'privacy'. Je zal wel "DNS changer by Blokada" in Google Play vinden, maar dat is dus niet de advertentieblokker. DNS staat voor Domain Name System. Je kan via Blokada je DNS server aanpassen. Je kan dit doen als je provider sommige content op internet blokkeert (censuur) - in België hebben we daar weinig last van, maar in landen als China en Turkije wordt het internet gecensureerd. Wil je daar bepaalde websites bezoeken, dan zal je een andere DNS server moeten gebruiken (bij voorkeur via een VPN).

Geen internet?

Geen internet meer wanneer Blokada actief is?

  1. Ga naar de instellingen van je toestel

  2. Ga naar Netwerk & internet

  3. Zoek private DNS

  4. Schakel private DNS uit (deze instelling zorgt er namelijk voor dat advertenties niet tegengehouden kunnen worden)

Wat wordt er geblokkeerd?

Schakel 'Notificaties' in om te zien wat er allemaal geblokkeerd wordt terwijl jij je smartphone gebruikt. Je zal zien dat de lijst snel aandikt.

De witte lijst

Af en toe werkt Blokade iets te goed. Als een website die je absoluut nodig hebt niet geladen wordt, kun je ofwel Blokada even pauzeren, ofwel de website/app op de witte lijst zetten ('add to alowed')

Je kan ook zelf kiezen in welke apps je trackers/adds niet wilt blokkeren.

Blocklists

De standaardinstellingen van Blokada zijn voldoende voor algemeen gebruik, je hoeft daar niets aan de veranderen. Komt er toch nog teveel reclame door, dan kan je een bijkomende blocklist selecteren.

Blokada op de spelletjestablet van je kinderen

Als je kinderen geregeld spelletjes spelen op een android tablet is het je zeker al opgevallen dat ze tijdens hun spel geregeld worden doorgesluisd naar reclameschermen voor andere spelletjes. De standaard zwarte lijst van Blokada is hiervoor ontoereikend. Open Blokada en tik op de zwarte lijst. Blader door de andere lijsten en kies er één of meerdere uit.

Wanneer je Family Link gebruikt voor een minderjarig kind kan je Blokada echter niet gebruiken op het toestel van je kind.

VPN

Blokada biedt tegenwoordig ook een VPN aan. Dit is betalend, € 5/maand. In een veilig land als België heb je geen VPN nodig, tenzij je copyright schendende of regiospecifieke content wil downloaden/streamen met android apparaten. Je vindt ook VPN diensten die je voor alle platformen kan gebruiken en die goedkoper zijn, dus deze dienst heb je eigenlijk niet nodig.

Vragen

Voor meer vragen over Blokada kan je terecht op het forum